Podstawowe funkcje wag elektronicznych
Zerowanie
Zerowanie pozwala manualnie skorygować punkt zerowy wagi.
Tarowanie
Funkcja tarowania służy do przejścia w tryb ważenia netto czyli bez masy opakowania. Wartość tary można wprowadzić manualnie lub ustawiając opakowanie na wadze i użyć przycisku z funkcją TARA.
Liczenie sztuk
Funkcja pozwala na podstawie próbki jednakowych elementów wyznaczyć masę jednostkową i następnie waga może służyć do liczenia sztuk dużej ilości jednakowych elementów np. wkręty, podkładki itp.
Ważenie kontrolne - progi kontrolne
Ustawiając wartość progów kontrolnych (dolny i górny) waga może spełniać funkcję urządzenia kontrolnego i wskazywać czy dana masa mieści się w określonych granicach.
Sumowanie ważeń pionowe
Sumowanie kolejnych ważeń. Możliwy jest bieżący podgląd ilości ważeń i sumy. Wyższe modele terminali wagowych oferują kilka poziomów sumowania oraz funkcji wydruków sum.
Sumowanie ważeń poziome
Inaczej zwane "formułami". Sumowanie, które pozwala dozować składniki gdyż po każdym zsumowanym pomiarze następuje wytarowanie wartości.
Ważenie procentowe
Ustawiając masę na wadzę wskazujemy że jest to 100%, kolejne ważenie będą odnoszone w procentach do masy wzorcowej.
Konwersja jednostek
Pozwala na przełączanie pomiędzy różnymi jednostkami masy np kg <-> lb.
HOLD
Zamrożenie pomiaru - po wciśnięciu przycisku funkcyjnego wskazanie wagi zostanie na stałe na wyświetlaczu aż do jego anulowania.
PEAK
PEAK czyli wartość szczytowa pozwala zapamiętać i wyświetlić największą wartość obciążenia.
Wysoka rozdzielczość
Funkcja pozwala włączyć wskazanie z podwyższoną rozdzielczością czyli mniejszą działką odczytową. Funkcja może działać chwilowo lub na stałe.